Pigment

Bijna niemand heeft een gave en egale huid. Veel mensen hebben ergens op hun lichaam of gezicht last van pigmentatie. Dat betekend niet dat ze niet als storend kunnen worden ervaren. Gelukkig zijn er verschillende behandelmethodes die ervoor zorgen dat pigmentvlekken minder zichtbaar worden. We kijken graag samen met jou welke behandelingen en producten het meest passen zijn om het pigment aan te pakken.

Pigment is een kleurstof die ook wel melanine wordt genoemd. Wanneer je wordt bloot gesteld aan de zon maakt je huid melanine aan, zodat je beter beschermt bent tegen de UVB-stralen van het zonlicht. Daar komt dat aangename kleurtje vandaan! Daarentegen is teveel zon schadelijk voor je huid. Een overdosis UVB en UVA-straling verhoogt de kans op huidkanker en huidveroudering. UVB zorgt daarbij voor verbranding en UVA voor veroudering. Ook kunnen de cellen die pigment aanmaken “in de war raken” waardoor er ophopingen van pigment ontstaan, hierdoor ontstaan de donkere vlekken op je huid. Deze vlekken noemen we pigmentvlekken en worden in veel gevallen als storend ervaren.

Symptomen van pigmentatie

Pigment kan verschillend van kleur zijn. Zo bestaan er lichtbruine (epidermaal) en donkerbruine (dermaal) pigmentvlekken. Andere benamingen voor pigmentvlekken zijn hyperpigmentatie, ouderdomsvlekken of zwangerschapsmasker. Pigmentvlekken komen het meeste voor op plekken die veel zonlicht hebben gehad, zoals het gezicht, de hals en de handen.

 

Pigmentvlekken zijn in eerste instantie niet gevaarlijk. Maar teveel zonschade kan wel zorgen voor meer risicovol pigment.  Twijfel je over de pigmentplek op je huid? Neem dan even contact op met je huisarts. Zeker als de pigmentvlek verandert van grootte, kleur of wanneer het klachten geeft. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Behandeling van pigmentvlekken

Wij kunnen ons voorstellen dat je graag af wilt van je pigment. Onze huidexperts zijn gespecialiseerd in het behandelen van pigmentvlekken en helpen je graag dit te verbeteren. We begeleiden en adviseren je hierin voor het verminderen van de pigmentatie. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Samen met jou kijken we welke behandelmethodes het meest geschikt zijn voor jouw huid.

Gezichtsbehandelingen
Bindweefselmassage
CryoPen
Biopeeling
Microdemabrasie/Bellapeel
Microneedling