Littekens

Een litteken is een normale reactie van de huid op een beschadiging. Dit kan ontstaan door  (krab)acne, een ongeval, brandwond, operatie of door een andere oorzaak.

Wat zijn littekens?

Een litteken is een normale reactie van de huid op een beschadiging. Dit kan ontstaan door  (krab)acne, een ongeval, brandwond, operatie of door een andere oorzaak.

In veel gevallen ontstaat er na verloop van tijd een litteken dat niet pijnlijk is en een lichte kleur heeft. Hierbij is dan meestal sprake van een oppervlakkige of een kleine huidbeschadiging. Soms reageert het lichaam afwijkend op een beschadiging, waardoor het litteken sterk zichtbaar kan blijven. Dit zie je bij een hypertrofisch ( verdikt of verheven litteken)of atrofisch (dunner of doorschijnend litteken) litteken. Sommige littekens kunnen daardoor zelfs pijnlijk zijn of jeuken. Daarnaast kan het litteken als lelijk of ontsierend worden ervaren.

Op het lichaam kan een litteken meer bij de gewrichten zitten en dit kan zorgen voor minder bewegelijkheid.

Behandeling van littekens

Littekens kunnen op verschillende manieren ontstaan, is er nog wat te doen aan deze litteken(s)?

Hierin spelen verschillende factoren een rol, de diepte van de littekens, wat voor soort het is en hoe lang de littekens er al zitten. Verschillende behandelmethodes zijn mogelijk. Wij hebben verschillende behandelingen voor de aanpak van littekens.

Symptomen van littekens

Acne littekens kunnen bij ernstige vormen van acne ontstaan. Er zijn verschillende soorten littekens. Zo zijn er littekens in de vorm van rood/bruine vlekken en putjes in de huid. Dit kan als storend worden ervaren. Verder kunnen littekens pijnlijk zijn, jeuken of wat dikker en roder van kleur zijn.

Op het lichaam kan een litteken meer bij de gewrichten zitten  en dit kan zorgen voor minder bewegelijkheid.

Behandeling van littekens

Bindweefselmassage
Icoone gezicht
Microdemabrasie/Bellapeel
Microneedling
Biopeeling