Eczeem

Wanneer je ergens op je lichaam jeuk hebt wil je het liefst krabben. Maar wanneer je last hebt van eczeem is krabben een onbegonnen zaak. Wat kun je doen tegen eczeem?

Wat is eczeem?

Eczeem is een vervelende aandoening die niet vanzelf overgaat. Deze chronische aandoening maakt delen van je huid rood, schraal en pijnlijk. Soms zwelt de huid op of wordt de huid schilferig. Vaak gaan deze klachten gepaard met een jeukend gevoel. De oorzaak van eczeem is niet bekend. De meest voorkomende theorie is kortsluiting in het immuunsysteem. Je huid reageert allergisch op bepaalde stoffen in bijvoorbeeld kleding, schoonmaakmiddelen, planten of voeding.

Eczeem heeft verschillende vormen:
– Atopisch eczeem / constitutioneel eczeem: de meest voorkomende vorm van eczeem. Dit eczeem ontstaat door een combinatie van erfelijke aanleg, allergie, irritatie en ontstekingen.
Typische plekken voor atopisch eczeem zijn het gezicht (rondom de ogen), hals en de buigzijden van het lichaam zoals de elleboogplooien en knieholtes. Mensen met atopisch eczeem hebben ook vaak astma, hooikoorts of een voedselallergie.
– Seborrhoïsch eczeem: dit eczeem ontstaat op plaatsen waar zich veel talgklieren bevinden in de huid, bijvoorbeeld de neuslippenplooi, tussen de wenkbrauwen, boven de oren en op de haargrenzen. De oorzaak van dit eczeem ligt in de talgsamenstelling. Het talg geeft aanleiding tot een ontstekingsreactie van de huid, waarbij ook bepaalde schimmelsoorten
een rol spelen. De schilfers bij dit eczeem zijn vaak wat gelig van kleur.

Eczeem symptomen

Eczeem kan overal op het lichaam voorkomen. De meest voorkomende plekken van deze huidaandoening zijn: gezicht, nek, ellebogen, knieën, polsen, enkels en neus.

Wat zijn de symptomen van eczeem?
– rode schilferige plekken op de huid
– zwelling
– bultjes, kloofjes of korstjes
– een branderig gevoel
– jeuk
– sterke drang tot krabben

Eczeem behandeling

Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van eczeem en helpen je graag bij het verminderen van je klachten. Er zijn verschillende eczeem behandelingen mogelijk. Samen met jou kijken we welke behandelmethodes het meest geschikt zijn voor jouw huid.

Tarief en vergoeding

Eczeem behandelen in het gezicht kan in de meeste gevallen geheel of gedeeltelijk vergoed worden vanuit het aanvullende pakket. Vraag bij je zorgverzekeraar na of jij voor een vergoeding in aanmerking komt. De tarieven voor eczeem behandelingen vind je in onze prijslijst.