Lang leve de huid – zo blijf je langer mooi

Lang leve de huid – zo blijf je langer mooi

Met de jaren wordt je huid droger, er verschijnen lijntjes en je komt losser in je vel te zitten. Het is niet anders. Hoewel… Volgens huidcoach Margo Mast kunnen we best iets doen om veroudering tegen te gaan.

 

“RIMPELS HOREN BIJ ouder worden”, legt Margo Mast uit, medisch schoonheidsspecialiste en huidcoach bij Original Skin. “Vroeg of laat verschijnen er fijne lijntjes, rimpels of vlekjes. Maar door behandelingen en het gebruik van de juiste producten kun je dit proces wel vertragen.”

Hoe komt het eigenlijk dat de een meer rimpels heeft dan de ander? “Leefstijl is daarin een belangrijke factor, maar ook je genen spelen een rol bij het tempo waarin je huid veroudert. En niet te vergeten hormonen. De aanmaak van collageen en elastine neemt in de overgang af, waardoor de huidstructuur zijn stevigheid verliest, minder veerkrachtig wordt en dus sneller rimpels vormt.”

 

Drie lagen

De huid is opgebouwd uit drie lagen: opperhuid, lederhuid en onderhuids bindweefsel. De opperhuid is de buitenste laag, en meteen ook de dunste. Deze vernieuwt zich gemiddeld eens in de 30 dagen (bij jongeren rond de 28 dagen, bij iemand van 60 jaar rond de 45 dagen). De middelste huidlaag is de lederhuid. Deze bestaat uit bindweefselcellen, zogeheten fibroblasten. Dit zijn de werkpaarden als het gaat om het stevig houden van de huid. Zij maken collageen aan, verantwoordelijk voor de stevigheid en veerkracht in de huid en voor de elastinebundels die zorgen voor elasticiteit. Naarmate je ouder wordt, wordt deze laag dunner. Dit is een van de redenen waarom je huid losser wordt. De derde laag, het onderhuids bindweefsel, is meteen ook de dikste. Hier bevinden zich de vetopslag en de bloedvaten.

Vanaf je 30ste maak je minder collageen aan, ongeveer 1 procent per jaar. In het begin valt dit nauwelijks op, maar na verloop van tijd beginnen de eerste lijntjes zichtbaar te worden. Rond je 40ste begint je huid zich minder snel te vernieuwen en moet hij harder werken om te herstellen. Tijdens de menopauze stopt de productie van het hormoon oestrogeen. Hierdoor neemt binnen vijf jaar de hoeveelheid collageen met maar liefst 30 procent af. Oestrogeen zorgt ook voor de aanmaak van hyaluronzuur, een waterbindende stof die voorkomt dat de huid uitdroogt. Minder hyaluronzuur heeft tot gevolg dat rimpels dieper worden en dat de huid er droger en minder fris en rozig uitziet.

 

Zon als boosdoener

Hoe eerder je begint met huidverzorging, zowel van binnenuit als van buitenaf, hoe meer je het proces van veroudering kunt vertragen. Margo: “Ik kan heel goed zien wie haar huid van jongs af aan goed heeft verzorgd en wie niet. Het verouderingsproces blijft hetzelfde, maar hoe snel en hevig het zichtbaar wordt, daar kunnen producten en behandelingen zeker invloed op uitoefenen.”

Over één ding is iedereen het eens: de zon is de grootste boosdoener als het om huidveroudering gaat. “Zon is goed voor de aanmaak van vitamine D, maar té veel zon is niet goed. De uv-straling breekt de stevige, elastische eiwitbundels in de huid af. Leg maar eens een elastiekje in de zon: dat wordt poreus. Er ontstaat vergroving van het huidreliëf en verdunning van de lederhuid, wat leidt tot meer rimpels. Het is dus belangrijk om zonnebrandcrème met minimaal SPF20 te gebruiken. Niet alleen in de zomer maar ook in de winter.”

Nee tegen nicotine

Ook roken heeft invloed op je huid. Nicotine zorgt voor vernauwing van de bloedvaten in je huid. Die krijgt daardoor minder voedingsstoffen en zuurstof, wat een grijze, grauwe rokershuid oplevert. Zodra je stopt kan de huid zich herstellen en zal de huidconditie verbeteren.

Je voedingspatroon heeft eveneens invloed op de huid. Gezond en gevarieerd eten is van essentieel belang voor de collageenproductie en kan veroudering vertragen. Wist je bijvoorbeeld dat je door het eten van veel snelle suikers rimpels kunt krijgen? Heel simpel gezegd zetten deze suikers zich vast op het collageen in je huid dat daardoor verhardt, met als gevolg beschadiging van het weefsel.

Een derde belangrijke verouderingsfactor is alcohol drinken. Dit onttrekt water aan het lichaam en daardoor wordt de huid droog en slap. Cellen verouderen sneller en er ontstaan vaker huidinfecties en ontstekingen. Het vermindert ook de voorraad vitamine A in de lever, een krachtige antioxidant die de celvernieuwing bevordert en de huid beschermt tegen zaken als vervuiling.

Frisse uitstraling

Hedy d’Ancona zei ooit in een interview: “Mooi oud worden is niet jong blijven.” Feit is dat we op den duur allemaal een slappere huid en meer rimpels krijgen. Maar ook ouder kunnen we er mooi uitzien. Margo: “Wanneer je je huid in goede conditie houdt, zorgt dit voor een mooie, frisse uitstraling. Ook als je ouder bent. Dus let op je leefstijl en verzorg je huid met goede producten. Mijn oudste cliënt is 91 jaar en zij ziet er nog steeds fantastisch uit, ook met rimpels.”

 

Over één ding is iedereen het eens: de zon is de grootste boosdoener als het om huidveroudering gaat.

 

Mannenhuid

Onder invloed van het hormoon testosteron heeft de mannenhuid een andere structuur. Hij is gemiddeld 20 procent dikker, bevat meer collageen en ziet er dichter uit. Daardoor gaat rimpelvorming op bepaalde plekken, zoals boven de bovenlip, een stuk langzamer. Omdat mannen zich meestal dagelijks scheren wordt de huid steeds gestimuleerd, wat zorgt voor stevigheid. Maar uiteindelijk ontkomen ook mannen niet aan de tand des tijds.

 

Wat kan de schoonheidsspecialiste doen?

Bindweefselmassage van je gezicht kan een flinke oppepper geven. Ook diepere huidlagen worden hiermee aangepakt. Dit zorgt voor betere doorbloeding, met als resultaat een verbeterde huidstructuur.

Biopeeling (exfoliëren) verwijdert oude huidcellen zodat nieuwe huidcellen aan de oppervlakte komen. Deze natuurlijke behandeling verzacht oppervlakkige rimpels en vermindert sporen van acne en verkleuringen van de huid.

Microdermabrasie is intensiever dan gewoon scrubben. Met steriele aluminiumkristallen wordt de huid ‘gezandstraald’ waardoor dode huidcellen verdwijnen, met een fris en rozig resultaat.

Microneedling gebeurt met een SkinPen: piepkleine steriele naaldjes prikken met hoge snelheid in de huid die hierdoor extra collageen en elastine gaat aanmaken.

De collageenlamp zorgt voor intensieve huidverbetering. De lichttechnologie verwarmt de collagene vezels in de huid. De huid wordt strakker en de aanmaak van collageen wordt gestimuleerd.

Mechanische bindweefselmassage met de icoone® is geschikt voor het hele lichaam, zelfs voor oogleden en decolleté. Iedere behandeling wordt speciaal afgestemd op jouw wensen.

Botox pakt fronsrimpels en kraaienpootjes aan. Het middel wordt geïnjecteerd en verlamt enkele maanden de spiertjes die rimpels veroorzaken. Wanneer je het vaker doet, houdt het effect langer aan.

Fillers kunnen diepere rimpels of plooien verzachten door ze ‘op te vullen’. Bij deze techniek wordt de filler met een injectienaald in de huid gespoten. Afbreekbare fillers zoals hyaluronzuur en polymelkzuur verdwijnen daarna langzaam uit de huid.

Laserbehandelingen kunnen pigmentvlekken, roodheid en haarvaatjes minder zichtbaar maken. Daarnaast wordt het verouderingsproces van binnenuit vertraagd doordat de behandeling de aanmaak van collageen, elastine en hyaluronzuur stimuleert.