Interview Nederlands tijdschrift voor huidzorg

Interview Nederlands tijdschrift voor huidzorg

Het beroep van schoonheidsspecialiste is een vrij beroep. Ruim 5.000 salons weten zich vertegenwoordigd binnen de brancheorganisatie ANBOS. ANBOS spant zich niet alleen in om de belangen van de aangesloten schoonheidsspecialisten te behartigen, maar ook om de kwaliteit van deze gediplomeerde huidprofessionals te waarborgen. Momenteel werkt het ANBOS-bestuur aan een erkenningsregeling voor schoonheidsspecialisten, gekoppeld aan visitatie van de salons, netwerkenstructuren en scholingsvereisten. Wij spraken Margo Mast van Original Skin, in Amersfoort, over haar visie op scholing en kwaliteit in haar vakgebied. ‘Veel schoonheidsspecialisten zijn goed opgeleid en hebben veel kennis. Het probleem is dat die, door het ontbreken van bijvoorbeeld een keurmerk, nu niet herkenbaar zijn. Dat maakt het voor de consument, maar ook voor andere huidprofessionals lastig om ons te duiden.’ Kennis en scholing zijn ook van groot belang voor de verdere professionalisering van de branche. Niet alleen om onderscheidend te kunnen blijven, maar zeker ook om veilig en kwalitatief goed te kunnen werken.

 

BASISOPLEIDING EN SPECIALISATIES

Bij aanvang van ons gesprek wordt direct al duidelijk hoe divers het opleidingslandschap in de schoonheidsverzorging is. Zowel Margo als haar collega’s hebben allen andere opleidingen en specialisaties gevolgd. Margo heeft de basisopleiding en het vervolg Dermatologie voor schoonheidsspecialistes gevolgd en is nu bezig met de specialisatie Medisch Schoonheidsspecialiste bij U-Consultancy. Haar collega’s Fenna, Britt en Anoek hebben MBO niveau 4 allround schoonheidsspecialiste gevolgd en zijn daarnaast gespecialiseerd in extra vaardigheden, zoals bijvoorbeeld de behandeling van acne. Maar de ontwikkelingen in huidverbetering staan niet stil en de huidprofessional moet hierin meegaan. Margo: ‘Ik vind het in de eerste plaats leuk om nieuwe dingen te leren, daar begint het mee. Maar we willen onze cliënten ook graag steeds weer iets nieuws kunnen bieden en onderscheidend zijn. Cliënten zijn in deze tijd veeleisend en komen gericht  voor huidverbetering en zijn bereid daarvoor te betalen. In mijn keuzes voor nieuwe technieken en scholingen staat resultaat voorop. Een behandeling moet resultaatgericht zijn.’

 

DEEP TISSUE MASSAGE

De meest recente aanvulling op het behandelpalet van Margo en haar team is de deep tissue massage voor het gelaat. Margo:  ‘Deze techniek heeft ons echt veel gebracht. Als ik nu een cliënt behandel kan ik met de deep tissue techniek huidverklevingen en blokkades in het weefsel voelen. En de cliënt voelt ook dat ik dat voel.’ De techniek komt uit Singapore en is ontwikkeld voor fysiotherapeuten, legt ze verder uit. De opleiding tot Skin Touch Therapeut, zoals de opleider Green Touch Education deze specialisatie noemt, stelt de behandelaar in staat om verhardingen en verklevingen in spieren en bindweefsel op te sporen. Tijdens de behandeling worden deze met dieptemassages en verschillende bindweefselbehandeltechnieken losgemaakt. Dit ontspant de spieren en zorgt voor een goede doorbloeding van de huid. Daarmee is het een aanvulling op het reguliere behandelpalet en vergroot het de effectiviteit van een huidbehandeling.

 

INTERACTIEVE SCHOLING OP DE SNIJZAAL

Een dagje kijken en voelen op de snijzaal, uiteraard ondersteund door een universitair docent, kan een heel waardevolle aanvulling zijn voor iedere huidprofessional. Dat hebben Margo, Britt, Fenna en Anoek ook ervaren tijdens hun bezoek aan het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam. Ze waren daar begin oktober 2018 voor een snijzaal educatie anatomie. De scholingssessie op de snijzaal was georganiseerd in samenwerking met Green Touch Education, die haar relaties hiervoor uitnodigde. Fenna vertelt hierover: ‘Wij waren allemaal heel enthousiast dat we deze mogelijkheid kregen, al wisten we van tevoren niet wat we zouden gaan zien. De anatoom John Verwijs die ons les gaf liet veel ruimte voor onze vragen, we konden zelf aangeven wat we wilden weten en wat we wilden zien. Er waren complete preparaten en deelpreparaten voor ons klaargelegd.’ Haar collega Britt vult daarop aan: ‘Ik heb hier vooral veel inzicht gekregen in hoe alles met elkaar is verbonden. In de boeken vind je vooral waar een spier loopt en waar die spier stopt. Maar dan zijn er nog pezen en uiteindelijk is alles met elkaar verbonden. Door dit te kunnen zien op een echt lichaam ga je de verbanden veel beter begrijpen. Deze kennis draagt bij aan de kwaliteit van onze massages.’ Ook Fenna is enthousiast over de nieuwe inzichten en hoe die de behandeling beïnvloeden. ‘Je realiseert je nu veel beter wat je doet als je aan de buitenkant masseert, wat dat doet met de onderliggende structuren. Zeker bij de nieuwe massagetechniek, de deep tissue massage, want dat is een intensieve massage. Dan is het wel belangrijk om te weten waar spieren en ook bijvoorbeeld zenuwen lopen. Als je rechtstreeks op de zenuw masseert krijgt de cliënt een soort prikkeldraadgevoel, dat is niet prettig.’ Margo: ‘Door deze scholing gaan we op een meer natuurlijke manier om met de processen in de huid en dat is voor mij heel belangrijk. Nu we weten wat we mogen verwachten van zo’n dag gaan we ook zeker nog een keer terug met gerichtere vragen.’

 

GOED ADVIES

Het implementeren van de behandeling en de advisering aan de cliënten is een punt van aandacht. Margo: ‘Als we bij onze cliënten een stukje van de nieuwe massage aan een standaardbehandeling toevoegen – wat we nu doen om ze er kennis mee te laten maken – dan kan het goed zijn dat we blokkades vinden. Het zou dan een goed advies zijn om die cliënt een vervolgbehandeling aan te raden. Maar we zijn natuurlijk wel een commercieel bedrijf, en wat we doen kost geld. Dat blijft voor ons lastig, een kwalitatief goede en verantwoorde behandeling staat voor ons voorop. We proberen dat ook uit te dragen, met service en oog voor de mogelijkheden voor onze cliënten.’ Dat betekent overigens ook dat je in de massage soms tegen zaken aanloopt waar je zelf minder mee kunt. Margo: ‘Ik zag onlangs nog een cliënte die veel last had van haar schouder. Ze ziet daarvoor een fysiotherapeut, dus dat laat ik bij de fysiotherapeut. Ik dacht toen wel aan de sternocleidomastoideus (borstbeen-sleutelbeentepelspier), die loopt precies daar waar de cliënte aangaf dat ze last had. De cliënt heeft een baby die ze veel op een bepaalde manier draagt en ik zag een verband. Ik heb dat toen opgeschreven voor de fysiotherapeut, om te kijken of die er iets mee kon. Die signalering is ook van toegevoegde waarde, ook al doen we daar zelf niets mee. Het gaat tenslotte om de cliënt.’ Twee keer per jaar heeft het hele team van Original Skin een nascholingsdag om de kennis en manuele therapie actueel te houden. Dan is de praktijk gesloten.

 

DERMATOLOGIE

Net als alle huidprofessionals zien ook Margo en haar team bij hun behandelingen huidafwijkingen die verdacht zijn en waar ze zelf niets mee kunnen. Daarvoor verwijzen ze nu door naar de huisarts. Margo: ‘Ik zou hiervoor ook heel graag contact met de dermatologen hier in Amersfoort willen hebben. Wij zien tenslotte heel veel cliënten met verdachte laesies en zijn vaak de eersten die een mogelijk probleem herkennen. Doordat cliënten ons regelmatig bezoeken signaleren wij ook het snelst de veranderingen in de huid en het is laagdrempelig. Maar omdat het niet onze expertise is zou ik dan het liefste doorverwijzen naar diegene wiens expertise dat wel is.’ Alle opleidingen die in dit artikel genoemd zijn, zijn door onze redactie uitgenodigd om deel te nemen aan de inventarisatie van opleidingen binnen het domein huid. Het doel van deze inventarisatie is om meer inzicht te krijgen in het aanbod op inhoud, zodat huidprofessionals die zich verder willen ontwikkelen een gerichte keuze kunnen maken. Wij verwachten voor de zomer een eerste overzicht te kunnen publiceren.