
02 Jan Column In het vakblad Esthé
Wanneer ik terugdenk aan de laatste 10 jaar, dan hebben schoonheidsspecialisten al een enorme professionaliseringsslag gemaakt. In tegenstelling tot de huidtherapeut zijn we niet BIG geregistreerd, daarvan is duidelijk wat de achtergrond is. Bij schoonheidsspecialistes is dat moeilijker te achterhalen. Er is een groep schoonheidsspecialistes die door middel van scholing en specialisaties goed zijn opgeleid en heel veel kennis bezitten. Ik heb het dan ook wel over de gediplomeerde schoonheidsspecialiste. Omdat schoonheidsspecialiste een vrij beroep is heeft dat invloed op de kwaliteit, dat is een discussie die al wat langer gaande is. De vraag is dus hoe herken je de specialiste in huidverbetering? Daarin ligt een mooie taak bij de ANBOS als branchevereniging, namelijk het aantoonbaar maken van deze kwaliteit. Wanneer er een erkenningsregeling zou komen waardoor de gediplomeerde schoonheidsspecialiste zich kan onderscheiden zouden we al een heel eind zijn. Aan de hand van een soort keurmerk weet de consument dat hij of zij in vertrouwde handen is. Het niveauverschil onder de schoonheidsspecialistes onderling kan kenbaar gemaakt worden door middel van specialisaties.
De huidige geavanceerde apparatuur maakt het samen met manuele behandelingen mogelijk om non-invasief mooie resultaten te creëren. Maar welke schoonheidsspecialiste is dat wel toevertrouwd en welke niet? Wie ziet toe op na-en bijscholing en certificering? Wanneer we dat duidelijk hebben is er veel gewonnen omdat je dan weet welke schoonheidsspecialiste gekwalificeerd is.
“De consument heeft geen duidelijk beeld meer van waar een schoonheidsspecialist eigenlijk voor staat (Whats in it for me) en welke kwaliteit er geleverd wordt. Ook heeft de branche te maken met technologische ontwikkelingen die beautybehandelingen effectiever, sneller, goedkoper of goedkoper maken. Het grijze gebied tussen schoonheidsbehandelingen en medische behandelingen wordt de komende jaren scherper gedefinieerd. Er is sprake van discruptie in de huidzorg, dat, zal gaan betekenen dat er ook onder beautyprofesssionals het kaf van het koren gescheiden zal worden. En zojuist (28-3-2018) heeft Anbos bekend gemaakt dat ze een subsidie mislopen waardoor de kans bestaat dat ze financiële problemen terecht kunnen komen.”
Dit is een uitspraak van Inge de Munnik en die sprak mij aan omdat het precies weergeeft waar de verwarring van de cliënt vandaan komt. (Bron: https://www.ingedemunnik.nl/trends-ontwikkelingen-schoonheidsbranche/schoonheidsbranche-helicopterview/)
Concluderend denk ik dat de ANBOS veel zou kunnen betekenen in het kader van een erkenningsregeling en certificering. Wanneer dat rond komt ligt er een mooie toekomst voor de huid verbeterende schoonheidsspecialiste, ook in samenwerking met de huidtherapeute, dermatoloog en cosmetisch arts.
Margo Mast